December

Hieronder staan de feestdagen die voorkomen in de maand december. Over elk feest wordt eerst wat informatie verteld: wat wordt er gevierd en wanneer. Daarnaast is er een verhaal toegevoegd die hoort bij het feest. Dit kan een informatief verhaal zijn of een kinderverhaal die je kan gebruiken in het klaslokaal. Bij het verhaal is een specifiek symbool gekozen.

Ook zijn er vier kunstwerken uitgezocht die horen bij het feest. Er is een uitleg waarom de kunstwerken horen bij het feest. Als laatste is er ook een liedje horend bij het feest.  


Sinterklaasavond

Sinterklaasavond is een Nederlandse feestdag. Deze feestdag valt in 2024 op donderdag 5 december.


Het sinterklaasfeest is al erg oud. Sinterklaas is afgeleid van bisschop Nicolaas. Hij leefde rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in Turkije. Nicolaas zou al jong wonderen hebben verricht. Zo kon hij al erg vroeg staan en heeft hij drie levenloze jongetjes tot leven gewekt. Hij was een echte kindervriend. Sint Nicolaas werd na zijn dood veel vereerd in West-Europa, totdat Nederland steeds protestantser werd (Huismans, 2022) . De calvinisten proberen een eind te maken aan het sinterklaasfeest. Het feest werd echter in heel Nederland populair (Historiek & Redactie, 2023) .
Het zetten van schoenen is al een eeuwenlange traditie. In de vijftiende eeuw werd dit in de Sint Nicolaaskerk gedaan. Er werd geld gestopt in de schoenen van de kinderen. 
Na 1800 werd het sinterklaasfeest officieel toegestaan. 
Na de tweede wereldoorlog werd het zetten van schoentjes en het vieren van sinterklaasavond steeds populairder. Dit kwam door de toenemende welvaart (Hoe ontstond het Sinterklaasfeest?, 2022).

Bij sinterklaas horen veel verhalen. Zo krijgen kleine kinderen te horen dat sinterklaas ceadeautjes komt brengen aan de kinderen die heel lief zijn geweest, dit wordt bijgehouden in het grote boek. Ook zijn er veel verhalen over het ontstaan van het Sinterklaasfeest, al het niet zeker is hoe sinterklaas is ontstaan. 
In het boek 'Op een dag...' staat ook een verhaal over het sinterklaasfeest (Van Dam, 2014). 
Bij dit verhaal hoort ook een symbool. In het verhaal wordt veel gesproken over de roe. Een kind zou een roe krijgen, omdat ze stout was geweest. 
In het algemene sinterklaasfeest is dit ook het geval. De kinderen die stout zijn geweest, krijgen de roe en een zakje zout in hun schoen. 

Op de eerste afbeelding aan de linkerkant zie je een schilderij van Jan Steen. Hij heeft hier het Sint Nicolaas feest geschilderd. Jan Steen leefde van 1626 tot 1679. Het sinterklaasfeest is al erg oud. Zo begonnen ze in de vijftiende eeuw al met het zetten van schoenen. Je kan op het schilderij zien dat er familie bij elkaar is met veel kinderen, dit komt doordat het sinterklaasfeest voor kinderen is. Op de grond liggen lekkernijen, zoals die wij nu ook kennen. Ook ligt er een schoen op de grond, wat kan betekenen dat deze is gezet. De kinderen hebben ook cadeautjes vast. Als deze aspecten horen ook bij het huidige sinterklaasfeest.

Op de tweede afbeelding aan de linkerkant zie je een afbeelding van de stoomboot. Sinterklaas komt in Nederlands al een lange tijd aan met zijn stoomboot. Op de stoomboot is er genoeg ruimte voor sinterklaas, zijn hulpjes en alle cadeautjes. Inmiddels is het een symbool geworden voor het sinterklaasfeest. 

Op de derde afbeelding die je een schilderij van een schimmelpaard. Het schilderij is gemaakt door Mieke Danenen. Sinterklaas loopt tijdens de sinterklaasintocht en tijdens de nachten op zijn paard rond. Dit was voor een erg lange tijd hetzelfde paard. Het is vaak een schimmelpaard. Dit is inmiddels ook een symbool geworden voor het sinterklaasfeest. 

Op de vierde afbeelding zie je een foto van sinterklaas. Hij heeft altijd dezelfde kleren aan. Dit zijn bisschopkleren, aangezien hij een bisschop was. Sinds de twaalde eeuw dragen alle bischoppen een mijter. In die tijd konden de mijters voorkomen in allerlei kleuren en werden ze versierd met edelstenen en linten. Daarnaast is de staf van sinterklaas ook een teken van een bisschop. Vroeger hadden herders zo'n staf om schapen mee te vangen. Een bisschop zorgt voor de mensen, zoals sinterklaas voor de kinderen zorgt (Waarom heeft Sinterklaas een mijter op?, 2021).


Voor het sinterklaasfeest zijn er veel liedjes gemaakt. Eén van de bekende liedjes is 'Zie ginds komt de stoomboot'. In dit liedje wordt de reis van Sint Nicolaas omschreven. In het liedje komt sinterklaas alleen uit Spanje en niet uit Turkije. De leerlingen leren in het liedje over de pieten en dat sinterklaas is afgeleid van Sint Nicolaas. Hieronder staat de link naar het liedje. 

https://www.youtube.com/watch?v=vqTlZQqwHGE<br> 

Kerst

Kerst is een Christelijke feestdag. Deze valt in 2024 op woensdag 25 december. Daarnaast wordt in Nederland ook Tweede Kerstdag gevierd. Deze valt op donderdag 26 december. 


Tijdens kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Hij is ongeveer 2000 jaar geleden geboren. Deze geboorte markeert de menswording van God. In Jezus kwam God naar beneden, aangezien hij dichterbij de mensen wilde staan. 
Kerst is voor de Christenen een belangrijk feest. Dit komt omdat Jezus naar de aarde kwam als Verlosser. Hij wilde dingen goedmaken tussen God en de mensen.
Kerst wordt ieder jaar gevierd op dezelfde datum: 25 december.

Over kerst zijn veel verhalen gemaakt. Vaak wordt er gesproken over de reis van Jozef en Maria die naar Behtlehem gaan. Hiervoor is ook een kinderversie gemaakt. Hieronder kan je de kinderversie zien.

Binnen het verhaal staat de kerstster centraal. Toen Jozef en Maria in de stal waren, keek Jozef recht naar boven. Daar zag hij een grote, mooie en heldere ster. Hierdoor wist Jozef zeker dat er iets bijzonders zou gebeuren. Deze ster kon je vanaf erg ver zien. In een ander land woonden drie wijze mannen. Dit was volgens hen een koningsster. De drie wijzen gingen op de ster af. De kerstster is een verwijzing naar het oorspronkelijke verhaal. Het staat symbool voor de geboorte van Koning Jezus. 


In de eerste foto vanaf de linkerkant zie je een kerstboom. De kerstboom is inmiddels een groot symbool als het gaat om kerst. Toch was de kerstboom er al lang voor de geboorte van Jezus. Het vermoeden is dat de kerstboom te maken heeft met de Germaanse heilige boom als de middeleeuwse katholieke paradijsboom. 

In de tweede afbeelding zie je een schilderij van de kerststal. Jozef en Maria belandde in een stal en kregen hier hun zoontje Jezus. Hij werd geboren in een Kribbe. Op het schilderij zie je Jezus (baby), Jozef en Maria en de drie wijzen. De kerststal is een symbool naar het originele kerstverhaal. 

In de derde afbeelding staat een schilderij van de schilder Peter Paul Rubens. Het schilderij heet ''De Aanbidding van de Wijzen. In het schilderij kan je de Drie Wijzen zien. Zij bieden geschenken aan aan de pasgeboren Jezus. Dit is een klassieke weergave van het kerstverhaal. 

In de vierde afbeelding staan een schilderij van Andy Warhol. Hierop kan je de kerstman zien. De kerstman is een man die tijdens de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan de kinderen. De kerstman is erg groot geworden in de Verenigde Staten. De kerstman is een afleiding van sinterklaas, maar is een icoon geworden van het kerstfeest.


Er zijn veel liedjes gemaakt over het kerstfeest. In veel liedjes wordt de kerstsfeer omschreven en de gevoelens tijdens kerst. Ook zijn er kinderliedjes, zoals 'Er is een kindeke geboren op aard'. In dit liedje wordt kort het kerstverhaal verteld, aan de hand van veel herharling. Hierdoor kan je het liedje goed met kinderen oefenen. 

Hieronder staat een link naar het liedje. 

https://www.youtube.com/watch?v=Vfdn3Uf_Bv0<br> 

Er is een kindeke geboren op aard'
't Kwam op de aarde voor ons allemaal

Chanoeka

Chanoeka zijn is een Joods feest. Chanoeka begint in 2024 op woensdag 25 december en eindigt op donderdag 2 januari 2025.

Chanoeka wordt ook wel het 'feest der lichtjes' genoemd. Het feest komt uit de tweede eeuw voor Christus. De Joden mochten tijdenlang niet hun geloof uitoefenen in de tempel in Jeruzalem (Fabrique, z.d.-a). Hierdoor kwamen de Joden in opstand onder leiding van Juda de Makkabeeër. Ze bestormden de tempel. De Grieken hadden de tempel echter al geplunderd. Priesters die teruggingen naar de tempel kwamen een grote kandelaar tegen: de Menora. Er was eigenlijk nog te weinig olie om de kandelaar te laten branden. Toch was de olie elke ochtend weer gevuld, voor acht ochtenden lang (Chanoeka: Betekenis en Ontstaan Joods lichtjesfeest, 2023).

Op deze manier is het achtdaagse lichtfeest van de Joden ontstaan. 

Er zijn veel verhalen over Chanoeka. Er wordt bijvoorbeeld verteld hoe Chanoeka is ontstaan of wat de tradities zijn. 
Hieronder staan een link naar een website. Op deze website is het verhaal 'De acht zonen en de dochter van de koning' te lezen. Dit is een Chanoeka sprookje. Ook staat hier informatie on over het ontstaan van Chanoeka. 

https://www.rimononderwijs.nl/category/feestdagen/chanoeka/verhalen-chanoeka/<br> 

Hiernaast zie je een kandelaar. Deze kandelaar staat symbool voor de verhalen over Chanoeka. In het verhaal voor kinderen wordt ook gesproken over de kandelaar. Elk kind van de koning mag een kaars aansteken van de kandelaar. 
In het verhaal over de oorsprong van Chanoeka komt de kandelaar ook voor. De kaarsen bleven namelijk voor acht dagen aan. Daar staan de acht 'lagere' kaarsjes voor. Voor elke dag van Chanoeka wordt er één kaarsje aangestoken. De middelste kaars wordt gebruikt om de andere kaarsen aan te steken. Veel Joden hebben zo'n kandelaar in huis. 

In de eerste afbeelding aan de linkerkant zie je de kandelaar die hoort bij Chanoeka. Er zijn acht kaarsjes aangebrand. Dit staat voor de acht dagen dat de kaars in de tempel bleef branden. Hierdoor duurt de feestdag ook acht dagen. Met de middelste kaars worden elke keer de andere kaarsen aangestoken. Chanoeka is ook wel een lichtfeest. In het Jodendom vinden ze het symbool licht erg belangrijk. Licht kan je van meters ver nog zien. Het laat zien dat het licht van God altijd sterker is dan het donker (Chanoeka: Betekenis en Ontstaan Joods lichtjesfeest, 2023). 

Op de tweede afbeelding van de linkerkant zie je een tekening van Judas de Makkabeeër. Hij is weergegeven als één van de negen helden. De tekening is gemaakt door Willem van de Passe. Onder leiding van Judas de Makkabeeër hebben de Joden de tempel in Jeruzalem bestormd, waardoor de Joden uiteindelijk daar hun geloof konden uitoefenen. 

Op de derde afbeelding van de linkerkant zie je een foto van de Joodse tempel die in Jeruzalem staat. Op de foto staat de Westmuur of Klaagmuur. Dit is het enige wat over is van de tweede tempel die hier heeft gestaan. De tempel was erg belangrijk voor de rituelen van de Joden. 

Op de vierde afbeelding van de linkerkant zie je een foto dreidel. Dit is een speciale dobbelsteen met Hebreeuwse letters. Dit is één van de manieren waarop Joden Chanoeka vieren. De kinderen krijgen onder andere een dreidel en chocolademunten. Ook eten Joden vaak een soort oliebollen, wat verwijst naar de gewijde olie. 


Voor Chanoeka zijn er verschillende liedjes gemaakt. Zo heb je het liedje 'Ocho Kandelikas'. Dit is door meerdere artiesten gezongen. Ook door Ladino-zangeres Nani Noam Vazana. In het liedje wordt gezongen over de acht kaarsjes die symbool staan bij Chanoeka. Hieronder staat de link naar het liedje.

https://www.youtube.com/watch?v=Wb1FitFIjJI&t=15s<br> 

 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin