Januari

Hieronder staan de feestdagen die voorkomen in de maand januari. Over elk feest wordt eerst wat informatie verteld: wat wordt er gevierd en wanneer. Daarnaast is er een verhaal toegevoegd die hoort bij het feest. Dit kan een informatief verhaal zijn of een kinderverhaal die je kan gebruiken in het klaslokaal. Bij het verhaal is een specifiek symbool gekozen.

Ook zijn er vier kunstwerken uitgezocht die horen bij het feest. Er is een uitleg waarom de kunstwerken horen bij het feest. Als laatste is er ook een liedje horend bij het feest.  

Nieuwjaarsdag


Nieuwjaarsdag is een nationaal Nederlandse feestdag. Deze feestdag valt altijd op 1 januari. Op nieuwjaarsdag vieren de mensen dat ze een nieuw jaar in gaan. 

Nieuwjaarsdag wordt in alle landen verschillend gevierd. In West-Europa is het vaak een traditie om vuurwerk af te steken. Daarnaast eten mensen vaak uitgebreid en wensen ze elkaar de beste dingen toe voor in het nieuwe jaar.

Bij Nieuwjaarsdag zijn er geen universele verhalen, zoals bij andere feesten wel zo is. Wel zijn er een aantal verhalen geschreven over Nieuwjaarsdag. Hieronder staat een link naar een website. Op deze website staat een verhaal geschreven. In het verhaal worden de twaalf maanden als mensen geïllustreerd. 
Als leerkracht kan je het verhaal voorlezen en de betekenis bespreken met de leerlingen. Je kan erbij nagaan waarom de mensen bepaalde eigenschappen hebben. 

Makina, O. (2023, 9 februari). Twaalf met de post. Ririro. https://ririro.com/nl/twaalf-met-de-post/ 

Bij het verhaal hierboven, past het symbool van de maanden. In het verhaal komen namelijk alle twaalf maanden voor. Er wordt besproken wat de eigenschappen zijn van de maanden en hoe de maanden heten. Daarnaast wordt er ook gezegd dat alle twaalf maanden elkaar afwisselen en dat ze samen een jaar vormen. 




De afbeelding aan de linkerkant is een schilderij van kunstenaar André-Henri Dargelas. Hij was een Franse schilder en leefde van 1829 tot 1906. Hij schilderde vaak over alledaagse gebeurtenissen en kinderen. Dit schilderij heeft als titel 'Le jour de l'An'. In het Nederlands betekent dit 'nieuwjaarsdag'. Hierdoor past de schilderij goed bij deze feestdag. 

Op de tweede afbeelding van links is een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. Hij was een Nederlandse schilder die leefde van 1525/1530 tot 1569. Het schilderij heet 'Boerenbruiloft'. Op het schilderij zie je veel mensen aan een tafel zitten. Aan deze mensen wordt eten uitgedeeld: er vindt een feestmaal plaats. In veel landen is het een traditie om tijdens oud- en nieuwjaarsdag uitgebreid te eten. Daardoor hoort dit schilderij met een feestmaal ook bij nieuwjaarsdag. 

Op de derde afbeelding van links is een schilderij te zien van de kunstenaar Oswald Achenbach. Hij was een Duitse kunstschilder. Het schilderij heet 'Feux d'artifice a Naples. Dit betekent: vuurwerk in Napels. In veel landen is het een traditie om vuurwerk af te steken tijdens nieuwjaarsdag. Op het schilderij kan je ook vuurwerk en vuur zien. Hierdoor past deze afbeelding bij de feestdag. 

Op de vierde afbeelding van links is een schilderij te zien van kunstenaar Gustav Klimt. Hij was een Oostenrijke schilder die leefde van 1862 tot 1918. Het schilderij heet 'De Kus'. Op het schilderij kan je een man zien die een kus geeft op de hand van een vrouw. In veel landen is het een traditie om je geliefden (soms ook vreemden) te kussen als je het nieuwe jaar in gaat. Ook zie je op de afbeelding (felle) kleuren. Dit staat voor vreugde en hoop. Meestal brengt het nieuwe jaar vreugde en hoop met zich mee. Daardoor past dit schilderij goed bij de feestdag.

Bij Nieuwjaarsdag horen ook liedjes. Ik heb het liedje 'Happy New Year' van ABBA gekozen. Het liedje gaat over hoe we een nieuw jaar in moeten gaan. 
Er wordt gesproken over dat je positief het jaar in moet gaan, anders heeft het toch geen zin. Met de klas zou je het liedje kunnen oefenen en kan je de tekst bespreken en eventueel vertalen. 

May we all have our hopes, our will to tryIf we don't we might as well lay down and dieYou and I
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin